Parés Baltà

Det er en familiedrevet vingård i Penedès i Spanien, som blev grundlagt i 1790 og har været i familen Cusines eje lige siden. Det er en vingård der drives på certificeret økologisk basis. I 2004 modtog de økologisk certificering. Der bruges ikke insektgifte, kunstgødning eller andre naturfremmede stoffer. Gødningen kommer fra en flok får, som overtager vinmarkerne, når høsten er slut, mens bier sørger for blomstringen om foråret. Vinstokkene beskæres kraftigt for at sikre mere sollys og lavere udbytte. “Grøn høst” om sommeren fjerner hele klaser fra vinstokkene, for Grenache ofte mere end 50% af udbyttet. Der bruges ingen kunstvanding.

Vinene fremstilles på de 5 godser, beliggende i en nationalpark, som familien ejer i området i Pacs del Penedès. Vinmarkerne ligger på jorde, der spænder fra 170 til 750 m over havets overflade, hvilket fremmer produktion af vine med tydelige forskelle og stilarter. Parés Baltà har i øjeblikket to helt forskellige linjer af vine, nemlig micro-cuvéer og det klassiske sortiment. Micro-cuvéer er vine der ikke laves hvert år og i en meget begrænset produktion (i nogle tilfælde færre end 500 flasker), og som stammer fra terroirs med meget individuelle mikro-klimaer. Det er vin med karakter og elegance.

Vingården drives af tre generationer af familien Cusiné, Joan (født 1917), som samlede tre ejendomme under sig. I dag er han over 90, men er stadig aktiv. Ledelsen er siden 2000 lagt i hænderne på hans børnebørn, Joan & Josep Cusiné, som har ført vingården helt til tops, takket være nye idéer og hårdt arbejde. Vinene laves i øvrigt af brødrenes hustruer - Maria Elena Jimenez og Marta Casas, som begge er uddannede ønologer. Under de to ægtepar er Parés Baltà blevet en af Spaniens nye stjerner. Også Parker har smagt flere vine, som har fået 90p eller mere. Hemmeligheden er ekstrem omhu i alle detaljer - med lavt udbytte i vinmarkerne til alle de små detaljer i kælderen fra lagring “sur lie” til malolaktisk gæring i nye små egefade.