Vigneti Massa

I et lille ukendt hjørne, i den østlige del af Pimonte, nærmere betegnet i bakkerne i Tortona nordøst for Alessendria, går Walter Massa og laver vin på verdens måske bedste, men mest ukendte hvidvins drue.

Druen er Timorasso, og vi stiftede for første gang bekendtskab med den for snart 4 år siden, og som siden har været vores absolutte favorit drue.

Druen stammer oprindeligt fra Piemonte området, hvor den har været dyrket siden oldtiden. Den er dog svær at vinificere og have med at gøre, og bla. derfor forsvandt den stort set op igennem 60`erne og 70`erne, hvor man satsede mere på kvantitet fremfor kvalitet.  

Timorasso druen var faktisk tæt på helt at uddø, da en gruppe unge vin-magere, ledet af Walter Massa fra den lille by Monleale, i starten af 80`erne genopdagede nogle enkelte vin-stokke, og siden da har gjort et kæmpe stykke arbejde, for at få denne fantastiske drue tilbage på verdenskortet.

Timorasso er fantastisk!

Den er tit sammenlignet med stor Bourgogne og Riesling, og den ældes fortryllende, faktisk er 10 – 15 år ikke nogen alder for denne dejlige drue. Med alderen opstår også den karakteristiske petroleums duft som er kendetegnet i stor riesling med noget alder.

Walter Massa er alment kendt som Maestro af Timorasso, men han producerer faktisk også nogle fantastiske og karakteristiske rødvine på flere af de lokale druesorter som Freisa, Barbera, Nebbiolo og Croatina. Alle vine som ligger helt på samme kvalitets niveau som de hvide Timorasso vine - og for en rødvinselsker - måske endog bedre! 

Den generelle opfattelse man får af Walter Massa`s vine når man drikker dem - hvide som røde - er at de ALLE er produceret med stor passion, men også med lang lagringspotentiale in mente.

Azienda Agricola Claudio Mariotto.

Claudio Mariotto er 4. generation af vinbønder, og driver den gamle vingård, sammen med sin kone og sin bror.

Hovedvægten er lagt på dyrkning af den hvide Timorasso drue - som området er blevet kendt for, igennem de seneste 20 år.

Claudio Mariotto var blandt de oprindelige få personer - sammen med hans gode ven Walter Massa - som besluttede at starte den nye "bølge" i Tortona området, med opdyrkning og udbredelse af den besværlige og næsten udrydede hvide drue Timorasso.

Disse fantastiske fyldige og meget velduftende vine, med en let fenoliske berøring i ganen - tør, rig og dyb ligesom Viognier - bortset fra at Timorasso vine har en god fast syre, som gør at de ikke behøver noget som helst nyt eg, for at udfolde sig og vise sit bedste.

Hvad Timorasso druen er for de hvide - er Barbera druen for de røde - og her i området laver man vikelig gode røde vine på Barbera druen. Faktisk er vi enige om at man her får en meget bedre pris/kvalitet end man gør i Langhe området.

Der laves også nogle fantastiske røde vine på den lokale Croatina drue, som her giver nogle lidt mere krydrede og runde vine, som også bliver fremstillet som lettere fadlagrede røde vine.

Huset laver også udemærkede vine på Freisa, Dolcetto, Moscato og Cortese druerne.

Cortese druen bliver bl.a. brugt til Gavi DOCG vine - men selvfølgelig IKKE i dette område, selvom de har ligeså høj kvalitet. 

Tortona området er også kendt for at lave fortrindelige charcutterri varer - især vildsvine pølser.

I området laves desuden den fantastiske Montebore ost, som er en ko- og fåremælkeost - som mest af alt ligner en lille bitte "bryllupskage" der er sat sammen af 3 etager af ost - som derefter er modnet helt sammen til én samlet ost, når man skærer af den.