Abadal

Bodegas Abadal, som tidligere hed Bodegas Masies d’Avinyó … måske fordi vinhuset ligger i byen Santa Maria d’Horta d’Avinyó i området Pla de Bages. Navnet Bages er afledt af den antikke romerske by Bacassis, som blev opkaldt efter guden Bacchus.

Vingården Abadal er grundlagt i 1983 af Valentí Roqueta. Han kommer fra en gammel familie med vin i blodet. De har produceret vin i mere end 9 århundreder og ejer udover Abadal også vinhusene Lafou Celler, Crinroka og Ramon Roqueta.

Familien har faktisk lavet vin på gården Masia Roqueta i Santa Maria d’Horta d’Avinyó siden 1199 og den gård er den ældste vingård i området. Det var forfaderen Ramon Roqueta, som i begyndelsen af 1900-tallet blev én af forgangsmændene i udvidelse af vinproduktionen i området og markedsføring af vinenen fra området, som senere blev DO Pla de Bages.

I dag er det Valentí Roqueta, som står bag familieforetagendet, og grundlæggelsen af Bodegas Masies d’Avinyó, som jo nu hedder Abadal. Huset har 127 hektar vinmarker omkring Masies d’ Avinyó, hvor der ellers også er store skove med egetræer, og hvor der ellers vokser krydderurter som timian, rosmarin og oregano. Fra markerne er der er flot udsigt over bjergene Montserrat.

Der dyrkes primært Macabeo, Chardonnay og den lokale Picapoll, samt de røde druer Grenache, Merlot og Cabernet Sauvignon. Husets ønolog og vinmager er Joan Soler.